Kan ik geld verdienen door mijn bedrijfswagen thuis op te laden?

Het vergoeden van oplaadbeurten van elektrische bedrijfswagens thuis bezorgt werkgevers heel wat kopzorgen. Op dit moment is er nieuwe regelgeving in de maak die het administratieve rekenwerk voor deze terugbetalingen moet vereenvoudigen. Minister Van Peteghem streeft naar een regeling die eenvoudig te beheren is en geen negatieve fiscale gevolgen heeft.

Bij fossiele bedrijfswagens worden de tankkosten vergoed via het voordeel van alle aard, zonder dat deze apart belast worden. De fiscus beschouwt de elektriciteit die thuis wordt geladen eveneens als een voordeel van alle aard. Dat betekent dat de terugbetaling van de stroomkosten door de werkgever in principe niet extra belast wordt.

Om de vergoeding correct en transparant te laten verlopen, zijn er echter duidelijke voorwaarden vastgelegd:

  • De terugbetaling moet opgenomen zijn in het car policy-plan van het bedrijf.
  • De laadpaal moet kunnen communiceren hoeveel elektriciteit per oplaadbeurt is verbruikt.
  • Het elektriciteitsverbruik voor het opladen van de wagen moet apart geregistreerd worden van het algemene verbruik van de woning.
  • De terugbetaling gebeurt op basis van de werkelijke elektriciteitskosten, zoals die in het elektriciteitscontract van de werknemer zijn vastgelegd.

De laatste voorwaarde maakt de situatie echter complex. Werknemers moeten steeds hun meest recente tarieven doorgeven aan hun werkgever. Bij een vaste elektriciteitsprijs gebeurt dit jaarlijks, maar bij variabele contracten is de vergoeding gebaseerd op de gewogen prijs van de laatste factuur. Bij de volgende factuur moet die dan worden verrekend naar de werkelijk gehanteerde tarieven. Dit is een administratieve nachtmerrie voor bedrijven en moeilijk te controleren.

Hoewel een forfaitair tarief niet is toegestaan, gebruiken veel bedrijven toch een gemiddelde prijs, gebaseerd op het elektriciteitstarief van de CREG. Dit forfaitaire systeem kan problemen opleveren wanneer het bedrag dat de werkgever vergoedt hoger is dan het werkelijke verbruik van de werknemer. In dat geval kan het verschil belast worden, wat kan leiden tot boetes.

Momenteel is er een overgangsregeling van kracht. Via een omzendbrief is het voor bedrijven tijdelijk toegestaan een forfaitair bedrag te hanteren, gebaseerd op het CREG-tarief, in afwachting van de nieuwe regelgeving.

Een mogelijke oplossing die wordt overwogen, is het installeren van submeters die het stroomverbruik voor het opladen van de wagen registreren. Dit brengt echter extra installatiekosten met zich mee en zorgt voor technische uitdagingen. Energienetwerken kunnen door deze meters moeilijker het stroomverbruik balanceren, en het installeren van submeters bij alle KMO's en bedrijven zou onpraktisch zijn.

Daarnaast rijst de vraag hoe om te gaan met werknemers die zonnepanelen hebben. Krijgen zij een lagere vergoeding voor de stroom die hun auto verbruikt? De energie die in de wagen wordt geladen, kan immers niet meer naar andere apparaten in huis gaan. Dit betekent dat de werknemer extra stroom van het net moet aankopen. Een lagere vergoeding zou daarom ongunstig zijn voor mensen met zonnepanelen, omdat netstroom duurder is dan zonnestroom. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op de motivatie om te investeren in hernieuwbare energie en zo de energietransitie te vertragen.

Onze job lijst

Vind jouw droomjob bij Mossy.

Wil jij iets doen dat goed is voor mensen én het milieu? En tegelijkertijd een gezonde dosis fun beleven op het werk? Dan ben jij Mossymateriaal! Bekijk hier onze openstaande jobs in groene energie en solliciteer. Tot binnenkort?

Technieker met goesting

Is jouw werk Instagram-worthy maar hang je ook graag het zotteke uit met je collega’s op TikTok? Heb je niet alleen kaas gegeten tussen je boterham, maar ook van techniek en elektriciteit? En sta je elke dag opnieuw te popelen om onze klanten én het milieu in het zonnetje te zetten? Dan zijn wij een perfect match! Mossy zoekt een technieker om zonnepanelen, laadpalen en andere groene-energieoplossingen te installeren bij onze klanten. Klinkt goed? Lees hieronder meer en solliciteer!

Monteur / dakwerker / Ed Sheeran imitator

Kan jij geen dak zien zonder erop te klimmen? Charmeer jij klanten en collega’s met je beste (of slechtste) Ed Sheeran imitatie? En steek je graag dingen in elkaar volgens de regels van de kunst? Dan hebben wij de geknipte uitdaging voor jou! Lees dus snel verder en solliciteer. Tot binnenkort?

Nog vragen? Stel ze gerust!