Jordy Moyson
27/6/2024
Ondanks dat de Vlaamse premie voor zonnepanelen sinds 1 januari van dit jaar is afgeschaft, blijft de investering in zonnepanelen bijzonder rendabel. De kosten van zelf opgewekte elektriciteit zijn namelijk aanzienlijk lager dan de prijs die u betaalt voor elektriciteit van uw energieleverancier. Zo is de Levelized Cost of Electricity (LCoE) voor zonnepanelen gedaald naar 0,094 euro per kWh, terwijl stroom van het net gemiddeld 0,29 euro per kWh kost.
De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen tijd bovendien sterk gedaald. Door een afgenomen vraag, lagere grondstoffenprijzen en goedkoper transport, zijn de kosten voor zonnepanelen gezakt naar 1,2 euro per Wattpiek (Wp). Het is echter verstandig om te beseffen dat de prijzen mogelijk weer kunnen stijgen door recente prijsstijgingen van koper en zilver, grondstoffen die essentieel zijn voor de productie van zonnepanelen.
Voor een gemiddeld gezin van vier personen met een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh, zijn ongeveer 9 zonnepanelen nodig om een aanzienlijk deel van het elektriciteitsverbruik te dekken. Hoewel zonnepanelen niet altijd op hun volledige vermogen presteren door bewolking en schaduw, kan een gezin doorgaans ongeveer 30% van de opgewekte elektriciteit direct verbruiken. De overtollige stroom wordt op het net gezet, waarvoor u een vergoeding krijgt van uw energieleverancier.
Het installeren van zonnepanelen is niet alleen een slimme keuze voor het heden, maar ook voor de toekomst. Als u van plan bent om op korte termijn een warmtepomp te installeren of een elektrische auto aan te schaffen, is het verstandig om dit mee te nemen bij het ontwerpen van uw zonne-installatie. Deze apparaten verbruiken veel elektriciteit, en door uw zonne-installatie uit te breiden, kunt u uw afname van elektriciteit van het net aanzienlijk beperken.