Jordy Moyson
5/7/2024
In Nederland moeten steeds meer eigenaren van zonnepanelen betalen om stroom op het net te zetten. Dit is een reactie op de frequente overschotten aan zonne-energie, vooral op zonnige feest- en vakantiedagen, wanneer bedrijven gesloten zijn en er minder stroomverbruik is. Deze overschotten leiden tot negatieve elektriciteitsprijzen en hoge kosten voor energieleveranciers. Die moeten namelijk koortsachtig op zoek naar een afnemer, want het elektriciteitsnet moet altijd in balans zijn.
Nederlandse energieleveranciers hebben inmiddels een 'terugleverkost' ingevoerd, waardoor eigenaren van zonnepanelen minder vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. Dit moet hen motiveren om meer van hun opgewekte energie zelf te verbruiken.
Experts voorspellen dat dergelijke maatregelen ook in Vlaanderen onvermijdelijk zijn. Naast terugleverkosten kunnen er andere maatregelen worden ingevoerd, zoals het tijdelijk uitschakelen van zonnepanelen bij grote stroomoverschotten, waarvoor eigenaren een vergoeding zouden krijgen.
Dynamische energiecontracten, waarbij de vergoeding voor teruggeleverde stroom varieert op basis van het aanbod, worden ook overwogen. Dit zou betekenen dat eigenaren van zonnepanelen op bepaalde momenten moeten betalen om hun stroom op het net te zetten.